nedjelja, 14. siječnja 2024.

John Grisham - Skipping Christmas/ Kako preskočiti Božić

 


Dragi moji, kao prvo, sretni Blagdani sa malim zakašnjenjem, budući da sam velika ljubiteljica i poprilično vrijedna sakupljačica tzv. blagdanskih knjiga, ovoga puta Vam pišem o knjizi Skipping Christmas ili Kako preskočiti Božić koju je napisao John Grisham čini mi se prikladno za prvi ovogodišnji osvrt. 

"Zamislite godinu bez Božića. Bez gužve u trgovinama, bez otrcanih božićnih domjenaka, bez kolača i bez neželjenih darova. Upravo tako su ga zamislili Luther i Nora Krank i odlučili da će Božić jednostavno — preskočiti. Njihovo dvorište će biti jedino bez snjegovića, za Badnjak neće imati goste, neće čak ni okititi drvce. Zapravo, oni ga neće ni trebati, jer 25. prosinca kreću na krstarenje Karibima. Ali, preskočiti Božić nosi sa sobom neočekivane posljedice i to uopće nije tako jednostavno." - piše na koricama knjige, a ja prepisujem jer se suzdržavam od prepričavanja kako vam ne bih prepričala cijelu radnju što mi se ovih blagdana već jednom dogodilo.


Meni je ova knjiga bila smiješna na prvo čitanje, a onda sam zastala i razmislila pisac kroz glavnog lika Luthera (koji je negdje na pola puta između Scroodgea i Grincha), a onda i kroz užasno naporne susjede s ogromnom količinom ironije i cinizma govori o konzumerističkoj "trči - kupi"i "šta će ljudi reći utrci" u koju se Božić za neke ljude pretvorio, ali ja sam tim Elf i obožavam  Božić točnije oba Božića i cijelo ovo blagdansko vrijeme, filmove, knjige, hranu, ukrase i sve to mi je najdraže doba godine jer nekako čini ljude boljima i te i takve promijene i topline mi je nedostajalo kod svih likova na kraju knjige.

Ipak, dala sam joj 5 zvjezdica i nakon drugog čitanja jer tjera na razmišljanje i nekako je opća i svevremenska dok su većina blagdanskih knjiga ipak ljubavni romani namijenjeni ženskoj populaciji u stilu onih filmova na Diva TV, (ja btw obožavam takve knjige i filmove čisto da znate), ovu knjigu možete bez problema dati na čitanje svom lokalnom Grinchu, ali i svom lokalnom pripadniku tima Elf. :)

Po ovoj knjizi snimljen je film "Christmas with the Kranks" u kojem glavne uloge tumače Tim Allen i Jamie Lee Curtis.John Grisham (1955.) američki je pisac pravosudnih trilera koji su prodani u više od 230 milijuna primjeraka. Djela su mu prevedena na više od pedeset jezika. Živi u Virginiji i Mississippiju. Na hrvatski mu je prevedeno 20-ak romana od kojih su mnogi i ekranizirani: Priziv, Komora, Čudotvorac, Klijent, Slučaj Pelikan, Tvrtka i naravno, Kako preskočiti Božić. Mene na policama od ovog autora čeka Izgubljeni rukopis.

Ja sam svoju knjigu na engleskom nabavila na jednoj od aukcija za pomoć napuštenim životinjama što je moj najdraži način kupovine knjiga, vi možete pokušati preko Blackwell's, dok je hrvatsku verziju objavio Algoritam i preveo Damir Biličić te bi joj dobro došlo reizdanje jer ju je dosta teško nabaviti.

Do slijedećeg pisanja čitajte i volite se! :)Nema komentara:

Objavi komentar