petak, 1. prosinca 2023.

Matt Haig - The Comfort Book / Knjiga utjeheDragi moji, kao prvo oprostite mi što dugo nisam pisala blog, jednostavno život je stao između mene i pisanja, srećom, ne i mene i čitanja i mene i fotića pa Bookstagram sve ovo vrijeme postoji, ali sad smo se vratili u normalne okvire pa nastavljam po starom, blogerski, s nadom da ću barem malo smanjiti ogromnu hrpu knjiga koje čekaju da nešto napišem o njima.

Ovoga puta pišem o jednoj jako posebnoj knjizi pod nazivom Knjiga utjehe/The Comfort Book koju je napisao Matt Haig.

Moram reći da je ovo možda najposebnija knjiga koju sam ikad čitala, a sastoji se od citata, popisa, biografskih zapisa, priča, poezije, misli ili jednostavno crtica, a ponekad i samo jedne rečenice (upravo ti zapisi su mislim najsnažniji), s ciljem da nam donesu utjehu i suosjećanje kada nam je teško.

"Kad nam je teško, potrebna nam je duboka utjeha, nešto elementarno, čvrsta podrška, stijena koje ćemo se držati. Sve to imamo u sebi, ali ponekad nam treba pomoć da bi postalo vidljivo. Knjiga utjehe sadrži misli, meditacije, popise, primjere, stvari na koje Haig podsjeća sebe i svoje čitatelje, kako bismo se u teškim vremenima lakše održali na površini i dospjeli do sigurne obale. Slavni Stephen Fry napisao je kako bi Haigove knjige trebalo uzimati dvaput na dan, kao lijek, držati ih na noćnom ormariću, čuvati ih blizu poput molitvenika, posezati za njima da nas vrate u ravnotežu, da se onda kad je teško podsjetimo da ništa ne traje zauvijek, da smo sposobni osjećati se drugačije, da su nam osjećaji promjenjivi, da imamo snage preživjeti najgore dijelove i da sitnim koracima zahvalnosti i prihvaćanja možemo savladati umijeće življenja." Piše na poleđini knjige.


Divim se gospodinu Haigu koji otvoreno piše, (govori jer ja sam slušala audioknjigu na engleskom koju čita sam autor, a snimao ju je u svojoj kući za vrijeme lockdown), o svojoj borbi s depresijom, napadajima panike, slomom živaca, suicidalnim mislima, agorafobijom. Zbog slušanja audioknjige i iznimno nježnog načina na koji gospodin Haig sve to govori činilo mi se kao da slušam starijeg i iskusnijeg prijatelja koji mi poklanja svoje alate za nošenje s teškim trenucima u stilu "mene je ovo izvuklo i svakodnevno mi pomaže pa neka se nađe i svima vama jer teških trenutaka će biti". Ponavljam sve vrlo nježno i bez trunke pompoznosti i zato je ovo jedna od rijetkih knjiga ovog tipa koju volim.

Na ovu knjigu gledam kao na one kutije s prvom pomoći koje svi imamo doma. Držite ju blizu i vratite joj se kada i koliko vam je to potrebno, meni je ovo bilo drugo čitanje i prvo slušanje u cijelosti, uz mnoga povremena vraćanja određenim stranicama i dajem joj sve moguće zvjezdice i najtoplije preporuke jer ovo je uistinu zagrljaj u obliku knjige.


Matt Haig autor je za djecu i odrasle. Njegova knjiga, memoari Reasons to Stay Alive bila je bestseler broj jedan, koja je ostala na britanskoj top ljestvici najprodavanijih naslova 46 tjedana.

Dječja knjiga Dječak zvan Božić je prevedena je na više od 40 jezika. Guardian ga je nazvao "trenutnim klasikom". Njegovi romani za odrasle uključuju i mnoge nagrade. Kako zaustaviti vrijeme, Radleji i The humans. samo su neke od njih. Osvojio je 'Book of the Series' TV Book Club i ušao u uži izbor za Nacionalnu nagradu Specsavers. Knjiga The humans izabrana je za najbolji naslov Svjetske noći knjige.

Njegovi dječji romani osvojili su Zlatnu medalju Smarties, Plava knjiga godine, ušli su u uži izbor za Nagradu za djecu Waterstones, a tri puta su bili nominirani za Carnegieovu medalju.

Mene na policama od ovog autora  još čekaju Reasons to Stay Alive, Notes on a Nervous Planet, How  to Stop Time, The Midnight Library, a na blogu sam već pisala o knjizi A Boy Called Christmas/ Dječak zvan Božić.

Ja sam svoju knjigu kupila preko Blackwell's, a audio verziju sam slušala preko platforme za audio  knjige Audible, na hrvatskom ju možete nabaviti u izdanju Vorto Palabra, a na hrvatski su ju prevele Lidija Lebinec i Božica Lebinec.

Do slijedećeg pisanja čitajte i volite se! :)


Nema komentara:

Objavi komentar