subota, 26. lipnja 2021.

Matt Haig - A Boy Called Christmas/ Dječak zvan Božić

 
Dragi moji, danas ću vam pisati o knjizi A Boy Called Christmas / Dječak zvan Božić koju je napisao Matt Haig.

Da, da Božićna knjiga u sred ljeta tj. recenzija za Božićnu knjigu, osim moje krilatice "Spread Christmas cheer all year", kriv je naravno potres, naime, počela sam ju čitati pred Božić, ali zbog potresa tek je odnedavno ponovno u mojim rukama pa sam ju ponovno i pročitala, ovoga puta kao audio knjigu koju čita čarobni Stephen Fry dok ja pratim u knjižnoj knjizi i gledam predivne ilustracije koje je nacrtao Chris Mould

Pa o čemu je knjiga?

Ovo je istinita priča o Djedu Božićnjaku ili Djedu Mrazu, kako ga vole zvati stariji naraštaji, i o tome kako je nastao BOŽIĆ. Ova priča dokazuje da ništa nije nemoguće. Ako ste jedan od onih koji stoje čvrsto na zemlji i ne vjerujete da se čudesne stvari mogu dogoditi, tad ova knjiga definitivno nije za vas. Jer ona je PREPUNA nemogućih stvari. Još uvijek niste odustali od čitanja ove knjige? Dobro. Tad je vrijeme da počnemo s našom pričom... Dječak zvan Božić avanturistička je priča o snijegu, otmici, vilenjacima, o još više snijega i o jedanaestogodišnjem dječaku koji vjeruje u čuda.

Piše na poleđini knjige, a niti ja ne bih mogla bolje sažeti.

"Znao je da svijet neće stati zbog strašnih stvari - čak i onih najstrašnijih. Život je išao dalje."

Ovo je predivna, preslatka, avanturistička, napeta, a opet topla i humoristična dječja knjiga s onim posebnim Božićnim ugođajem u kojem će uživati i odrasli. Knjiga nosi poruke o nošenju s teškoćama, ljubavi, hrabrosti, zaštiti slabijih, davanju, dobroti i pronalasku svog mjesta u društvu i svijetu. S druge strane ovo je svjež pogled na dobro nam poznatu priču o Djedu Mrazu i sasvim sigurno će očarati svakoga tko ju uzme u ruke. Ja sam svoju knjigu čitala i slušala kao audio knjigu koju čita čarobni Stephen Fry istodobno gledajući predivne ilustracije koje je nacrtao Chris Mould, što knjizi daje jednu posebnu dimenziju i još više uvlači u priču. Držim fige da ova knjiga nekada u budućnosti postane crtani film jer bi bila savršena. Ova knjiga je prvi dio Christmas trilogije, čije nastavke jedva čekam nabaviti i pročitati, knjigu od srca preporučujem za Božićno vrijeme ili bilo koji dio godine i dajem joj najveći mogući broj zvjezdica.

Matt Haig autor je za djecu i odrasle. Njegova knjiga, memoari Reasons to Stay Alive bila je bestseler broj jedan, koja je ostala na britanskoj top ljestvici najprodavanijih naslova 46 tjedana.

Dječja knjiga Dječak zvan Božić je prevedena je na više od 40 jezika. Guardian ga je nazvao "trenutnim klasikom". Njegovi romani za odrasle uključuju i mnoge nagrade. Kako zaustaviti vrijeme, Radleji i The humans. samo su neke od njih. Osvojio je 'Book of the Series' TV Book Club i ušao u uži izbor za Nacionalnu nagradu Specsavers. Knjiga The humans izabrana je za najbolji naslov Svjetske noći knjige.

Njegovi dječji romani osvojili su Zlatnu medalju Smarties, Plava knjiga godine, ušli su u uži izbor za Nagradu za djecu Waterstones, a tri puta su bili nominirani za Carnegieovu medalju.

Mene na policama od ovog autora  još čekaju Reasons to Stay Alive, Notes on a Nervous Planet i How to Stop Time.

Ja sam svoju knjigu nabavila preko dobrog starog
BookDepository, dok ju na hrvatskom jeziku možete nabaviti u izdanju Mozaik knjiga, a na hrvatski ju je prevela Mirjana Paić-Jurinić.

Do slijedećeg pisanja, čuvajte se i volite! :)


Nema komentara:

Objavi komentar