petak, 17. kolovoza 2018.

Miljenko Smoje - Kronika o našem Malom mistu

Dragi moji, ovu predivnu i legendarnu knjigu čitam uvijek kada mi nedostaje more tj. često joj se vraćam, a i nosila sam ju sa sobom na more prošle godine. Knjiga je toliko legendarna i poznata da je postala dio opće kulture i mentaliteta Hrvatske, a posebice Dalmacije te je uz Oliverove pjesme jedan od nezaobilaznih udžbenika dalmatinskog dijalekta (nosila sam ju na more da se lakše "prešaltam i ufuram" jer imam tu sreću da kad se naviknem i sama prilično dobro govorim dalmatinski jer obožavam Dalmaciju...). :)
Likovi kao što su dotur Luiđi, šjora Bepina, psić Belina, Roko, Anđa i mnogi drugi toliko su dio mentaliteta Dalmacije da nam se čine kao naši susjedi ili poznanici, te možda i sami poznajemo nekog tko kao da je izašao sa stranica Kronike o našem Malom mistu i već će nam ujutro poželjeti "Dobrojutro" na putu po kruh.
Knjiga prati naše junake od dvadestih do sedamdesetih godina 20. stoljeća i vrlo jasno, živopisno i istinito opisuje sva veselja i nedaće kroz koje su prolazili žitelji malih mjesta u Dalmaciji, a da se to ni u jednom trenutku ne učini patetično, već je i u najtežim trenucima prisutna doza humora i doza satire i radosti života da i u najhladnijoj zimi kroz stranice ove knjige osjećate sunce, more i Dalmaciju.
Za veliku prepoznatljivost i popularnost likova, priče i samih događaja zaslužna je istoimena serija koja je i sama sada već legendarna te je savršeno pretočena iz knjige u seriju, definitivno najbolja adaptacija knjige u TV seriju koju sam ikada vidjela (uključujući i sve Američke i Engleske adaptacije knjiga u filmove i TV serije).



A sada ću pustiti da knjiga priča sama o sebi jer ima vrlo istinitih citata:

"I tako, sve se minja, jedan se zdigne da drugi sede na njegovo misto."
---
"I tako stanovnici Maloga mista nisu više bili sastavjeni od krvi i košćic nego od zaslug. A kako nima pinez na svitu koji ove puste zasluge moredu platit, črv nezadovojstva neprimjetno se uvuka u Malo misto i počeja rovat, rovat... Lupeški, kuravanjski črv! Ko zna ča sve more učinit i di dovest i poštenega čovika?"

O kultnom statusu knjige i serije a najviše likova govori i to da su o likovima napisane i uglazbljene pjesme, a najavnu špicu serije i danas rado izvode mnogi pjevači i klape na svojim koncertima.




Knjigu možete kupiti ovdje nažalost izdanje kakvo ja imam je rasprodano te ovim putem molim Slobodnu Dalmaciju novo zdanje da i mlade generacije mogu uživati u ovom biseru.

Za kraj: Dragi barba Smoje, fala van iz srca za ovi libar.

Nema komentara:

Objavi komentar